AURA & İPA Yaz Akademisi 2025 başvuruları başladı
AURA İstanbul & İPA, “Afete Dayanıklı Müşterek Mekanlar” temalı yaz akademisini 21 Temmuz-3 Ağustos 2025’te İPA Kampüs’te düzenleyecek.
İSTANBUL (İGFA) – 21. yüzyılda yeryüzü, insan-doğa geriliminin kentlerde en çarpıcı biçimiyle görünür olduğu, çoklu krizlerin yaşamlarımızı biçimlendiren süreklilikler haline geldiği bir çağın sahnesine dönüşmüş durumda. Antroposen, insan merkezli üretim ve tüketim biçimlerinin toplumda açtığı geri dönüşü imkansız yaraları artık inkâr edilemeyecek ölçüde görünür kılıyor.
6 Şubat 2023 depremleri, kentlerin fiziksel, sosyal ve ekonomik kırılganlığını gözler önüne serdi. Afet sonrası yeniden yapılanma sürecinin yalnızca mühendislik çözümleriyle değil, ekolojik ve bütüncül yaklaşımlarla ele alınması gerekiyor. Amaç, hızla bir “yeni normal” yaratmak değil, uzun vadeli, adil ve sürdürülebilir bir düzen inşa etmek olmalı. Dayanıklı kentler üretmek, ortak çaba gerektiriyor.
Bu çerçevede, 2023 yılında İstanbul’a, 2024 yılında Hatay’a odaklanan, “Sürdürülebilir Normale Doğru” başlıklı AURA & İPA Yaz Akademisi, bu yıl yeniden İstanbul’a dönerek afete dayanıklı müşterek mekânlar üzerine disiplinlerarası bir düşünme ve üretme ortamı sunmayı amaçlıyor. Türkiye’nin farklı şehirlerinden mimarlık, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencilerinin katılımıyla yürütülecek kolektif süreç, AURA-İPA Yaz Akademisi’yle geliştirilecek tartışma ve öneriler aracılığıyla, afet sonrasında kent yaşamını daha “adil, dayanıklı ve müşterek” biçimde dönüştürmeye yönelik yeni imkanları araştırmayı ve bir başlangıç zemini sunmayı hedefliyor.
PROGRAM TAKVİMİ:
Son Başvuru Tarihi: 22 Haziran Pazar
Katılımcıların İlan Edilmesi: 30 Haziran Pazartesi
İstanbul’a Varış: 20 Temmuz Pazar
Program Başlangıcı: 21 Temmuz Pazartesi
Program Bitişi: 3 Ağustos Pazar
Stüdyo Yürütücüleri:
Buşra Al (Mimar, Plug Ofis)
Emre Demirtaş (Mimar / Dr. Sakarya Üniversitesi)
Hayriye Eşbah Tunçay (Peyzaj Mimarı, H.E.T. Peyzaj / Prof. Dr.İTÜ)
Nuri Cem Ceylan (Şehir Plancısı / Kentsel Strateji Şefi, İPA)
Seda Kurt Şengün (Peyzaj Mimarı, Büro Seda Kurt Şengün)
Tuğçe Tezer (Şehir Plancısı / Dr. Öğr. Üyesi, MSGSÜ)
Kimler Katılabilir?
21 Temmuz-3 Ağustos 2025 tarihleri arasında İstanbul’da İPA Kampüs’te düzenlenecek olan program, Türkiye’deki tüm üniversitelerin Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde 2. 3. ve 4. sınıfı tamamlamış lisans öğrencilerinin başvurularını bekliyor.
İstanbul Florya’da yer alan İPA Kampüs’te gerçekleşecek Yaz Akademisi:
Alanında uzman akademisyen ve meslek profesyonellerinin seminerlerine katılma,
Farklı şehir ve üniversitelerden öğrenciler ile deneyimlerini paylaşma,
İstanbul’un mimari ve kentsel gelişimine odaklanan gezilere katılma,
Disiplinlerarası atölye ortamında kolektif çalışma yapma,
Geniş katılımlı etkinliklerde yer alma olanağı sunacak.
Katılımcılar, iki haftalık çalışma sonrasında atölye üretimlerini sergiye dönüştürecek.
Başvuru için Gerekli Belgeler:
Öğrenci Belgesi
CV (Özgeçmiş)
Portfolyo: Sizi iyi ifade ettiğini düşündüğünüz bir veya birden fazla projeniz
Niyet Mektubu: Yaz akademisine katılma amacınıza ve “Afete Dayanıklı Müşterek Mekanlar” temasına yönelik düşüncelerinize yer verdiğiniz kısa metin (300 kelimeyi aşmamalı)
“Afete Dayanıklı Müşterek Mekanlar” teması ile ilişkili olduğunu düşündüğünüz benzer bir çalışmanız (araştırma, proje, atölye, yarışma projesi vb.) – zorunlu değil.