Dolar 39,5171
Euro 45,3684
Altın 4.305,47
BİST 9.339,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Açık
İstanbul
29°C
Açık
Çar 30°C
Per 30°C
Cum 31°C
Cts 26°C
Reklam

Bayramda güvenli sürüş için uzman uyarıları… “Monoton Sürüş” tehlikesine dikkat!

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, Kurban Bayramı tatilinde otoyol ve gişelerde güvenli sürüş için sürücülere hayati tavsiyelerde bulundu. Hızlanma-yavaşlama şeritlerinin doğru kullanımı ve gişelerde dikkatli davranışların kazaları önlemede kritik olduğunu vurguladı.

Bayramda güvenli sürüş için uzman uyarıları… “Monoton Sürüş” tehlikesine dikkat!
5 Haziran 2025 19:07

İSTANBUL (İGFA) – Kurban Bayramı tatili yaklaşırken, milyonlarca sürücünün yola çıkması bekleniyor. Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Özgür Şener, otoyollarda ve gişelerde yaşanabilecek kazaların önüne geçmek için önemli uyarılarda bulundu. Otoyol sürüşlerinin monotonluğunun dikkat dağınıklığına yol açabileceğini belirten Şener, tek elle sürüş, sinyalsiz şerit değişikliği ve uykulu halde araç kullanmanın tehlikelerine dikkat çekti.

HIZLANMA VE YAVAŞLAMA ŞERİTLERİ HAYATİ

Şener, otoyolların yüksek hızlara uygun olduğunu, ancak giriş-çıkış noktalarında hız planlamasının kritik olduğunu söyledi. Hızlanma şeridinin sonuna kadar kullanılarak trafiğin akış hızına uyum sağlanması gerektiğini vurgulayan Şener, “Otoyola ani giriş yapmayın, aynaları kontrol edin ve sinyal verin” dedi. Yavaşlama şeridinde ise çıkış sapağına kadar otoyolda ilerlemenin kazalara yol açabileceğini belirterek, “Şeride erken girin, kademeli yavaşlayın ve hız limiti tabelalarına uyun” tavsiyesinde bulundu.

YÜKSEK HIZ VE GECE SÜRÜŞÜ TEHLİKELERİ

Bazı otoyollarda saatte 140 km hıza izin verildiğini hatırlatan Şener, bu hızda 5 saniyede 194 metre yol kat edildiğini ve küçük bir hatanın felakete yol açabileceğini belirtti. Gece sürüşlerinde silinmiş yol çizgileri, emniyet şeridinde duran araçlar ve yoldaki lastik parçalarının risk oluşturduğunu ifade eden Şener, yağışlı havalarda hızın azaltılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, makas atan sürücülerin tehlikelerine karşı aynaların 5-10 saniyede bir kontrol edilmesi ve 6 saniyelik takip mesafesi bırakılması gerektiğini söyledi.

GİŞELERDE KAZA RİSKİNE DİKKAT

Gişelerin trafik yoğunluğunun arttığı ve kazaların sık yaşandığı noktalar olduğunu belirten Şener, aynı gişeden geçmeye çalışan araçlar, ani şerit değişiklikleri ve yakın takip gibi hataların kazalara yol açtığını sıraladı. Güvenli geçiş için şu önerilerde bulundu:

  • Gişe tabelalarını takip edin, uygun gişeyi önceden seçin.
  • Hız limitlerine uyun, ani fren yerine kademeli yavaşlayın.
  • Sinyal vererek ve aynaları kontrol ederek şerit değiştirin.
  • Geri manevra yapmayın, kapalı gişeleri önceden fark edin.
  • Gişeden sonra ani hızlanmaktan kaçının, çevreyi gözlemleyin.
ETİKETLER: , , , ,