Dolar 39,5171
Euro 45,3684
Altın 4.305,47
BİST 9.339,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Açık
İstanbul
29°C
Açık
Çar 30°C
Per 30°C
Cum 31°C
Cts 26°C
Reklam

TÜDKİYEB’den plastik kirliliği uyarısı

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Dünya Çevre Günü’nde plastik kirliliğinin tarım, gıda güvenliği ve ekosistem üzerindeki tehditlerine dikkat çekerek, geri dönüşüm ve bilinçli tüketim çağrısı yaptı.

TÜDKİYEB’den plastik kirliliği uyarısı
9 Haziran 2025 16:21

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, plastik kirliliğinin tüm canlılar ve çevre için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Bu yılki temanın plastik kirliliğine odaklandığını belirten Çelik, topyekûn harekete geçerek daha temiz ve sağlıklı bir çevre için sorumluluk alınması gerektiğini söyledi.

Dünyada her yıl 430 milyon ton plastik üretildiğini, bunun üçte ikisinin tek kullanımlık ürünlerden oluştuğunu ve hızla atığa dönüştüğünü ifade eden Çelik, plastik kirliliğinin gıda zincirine karışarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, plastik atıkların gıda güvenliği, biyoçeşitlilik, toprak sağlığı, turizm, ekonomi ve iklim değişikliği üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi.

Tarım sektöründe plastik atıkların gıda üretimi ve güvenliğini riske attığını vurgulayan Çelik, “Plastik atıkların tarım alanlarında birikmesi, biyolojik çeşitliliği ve toprak sağlığını bozuyor. Mikroplastikler, su kaynaklarını ve toprağı kirleterek verim kaybına, hatta hayvanlar için ölümcül sonuçlara yol açabiliyor” dedi.

Plastik kirliliğini önlemek için etkin atık yönetimi ve geri dönüşüm gerektiğini belirten TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, plastik atıkların toplanmasının geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması için herkes daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Çelik, “Toplumda farkındalık oluşturacak eğitim programları ve kampanyalar düzenlenmeli, doğada çabuk çözünen alternatif malzemeler teşvik edilmeli. Bilinçli tüketim ve sorumlu atık yönetimiyle plastik kullanımını minimuma indirmeliyiz” önerisinde bulundu.