Dolar 39,4665
Euro 45,6239
Altın 4.346,80
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Az Bulutlu
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Sal 29°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 29°C
Reklam

Kayseri Büyükşehir’den örnek hafriyat yönetimi

Kent estetiği ve çevre temizliği konusunda hassasiyetle hareket eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, teknolojiyi çevre yönetimine entegre eden yenilikçi sistemiyle 2021-2025 yılları arasında 8 binin üzerinde hafriyat işlemini denetim altında gerçekleştirerek, atık yönetiminde örnek bir model ortaya koydu.

Kayseri Büyükşehir’den örnek hafriyat yönetimi
11 Haziran 2025 07:51

KAYSERİ (İGFA) – Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın çevre odaklı yönetim anlayışı doğrultusunda, şehirde hafriyat toprağı ve inşaat-yıkıntı atıklarının düzenli bertarafı için önemli çalışmalar devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı öncülüğünde geliştirilen ve il genelinde tek yetkili olan Hafriyat Yönetim Otomasyon Sistemi ile kent genelinde etkin bir atık yönetimi sağlandı.

Hafriyat Şube Müdürlüğü’nce 2021-2025 yılları arasında, 4 bin 730’u yapı ruhsatlı olmak üzere toplam 8 bin 10 adet hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atığı bertaraf işlemi gerçekleştirildi. Bu süreçte ortaya çıkan 6 milyon 896 bin 380 metreküp hafriyat toprağının, 3 milyon 882 bin 940 metreküpü dolgu çalışmalarında yeniden kullanıldı, kalan 3 milyon 13 bin 440 metreküpü ise çevreye zarar vermeyecek şekilde özel döküm sahalarında bertaraf edildi.

675 Hafriyat Kamyonuna GPS ve Damper Sensörleri

Hafriyatların doğaya gelişi güzel dökülmesini önlemek için il genelinde çalışan 675 hafriyat kamyonuna GPS ve damper sensörleri takıldı. Bu araçlar Büyükşehir Belediyesi sistemine entegre edilerek 7/24 takip altına alındı. Ayrıca, kaçak dökümleri önlemek adına araçlara “Hafriyat Taşıma İzin Belgesi” zorunluluğu getirildi.

UKOME kararıyla desteklenen web tabanlı sistem sayesinde, ilçe belediyeleri ile koordineli şekilde çalışan ekipler, atık üreticilerinden gelen başvurular doğrultusunda en yakın döküm sahasına yönlendirme sağlıyor. Kayseri genelinde belirlenen Akin, Gömeç, Mimarsinan, Beylik ve Sarıkürklü bölgelerinde kurulan beş döküm sahası, yüksek güvenlik önlemleri ile işletmeye alındı.

Vatandaşların çevresel sorunlara duyarlılığını arttırmak adına kurulan 0532 013 38 00 “Alo Hafriyat İhbar Hattı” üzerinden gelen bildirimler değerlendirilerek, kaçak döküm yapanlara yasal işlemler uygulanıyor. Bu süreçte görev alan Çevre Zabıta Ekipleri, sahada etkin denetimlerini sürdürüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımı sayesinde, hem görsel kirlilik azaltıldı hem de çevreye zarar verebilecek uygulamaların önüne geçildi. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç liderliğinde sürdürülen bu çalışmalar, Türkiye genelinde örnek olabilecek bir hafriyat yönetim modeline dönüştü.