Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Kamu-Sen’den Hükümete Çağrı: ‘Refah payı olmadan bu süreci atlatamayız’

Kamu-Sen’den Hükümete Çağrı: ‘Refah payı olmadan bu süreci atlatamayız’
5 Haziran 2024 15:35
44

Mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi İsmail Çelik, “Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu refah payından geçmektedir” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi İsmail Çelik, Mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik, memur ve emeklileri üzerindeki yükü hafifletmenin yolunun maaşlara enflasyonun üzerinde bir artış yapılmasından geçtiğini söyledi.

“Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu refah payından geçmektedir” diyen Çelik, şunları kaydetti;

“TÜİK, mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon, mayıs ayında da yükselmeye devam etti. Geride bıraktığımız ayda mal ve hizmet fiyatları ortalama yüzde 3,37 oranında artarken yıllık enflasyon da yüzde 75,45’e ulaştı. Yılın ilk başından beri enflasyon toplamda yüzde 22,72 oranında yükselmiş oldu. Ocak ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 15’lik artış erimeye devam etti ve kamu çalışanlarının alım gücü, geçtiğimiz yılın aralık ayına oranla yüzde 7,72 düştü. Ülkemizdeki ekonomik durumun iç açıcı olduğunu söylemek mümkün değil. Geçtiğimiz günlerde kamunun finans ihtiyacını azaltmak amacıyla bir dizi tasarruf önlemleri alındı. Bu önlemlerden büyük bir kısmı, servis hizmetlerinin kaldırılması, koruyucu giyim yardımı, fazla mesai ödemeleri, lojman kiraları gibi kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarını doğrudan ilgilendiren konuları içeriyor.”

EKONOMİK YÜK DAHA DA ARTIYOR

Enflasyon nedeniyle bir taraftan memur ve emekli maaşlarının eridiğini diğer taraftan alınan tedbirlerle elde edilmiş hakların kısıtlandığını vurgulayan Çelik, “Hal böyle olunca bu olumsuz şartlar altında memur ve emeklilerimizin eriyen maaşları ile ay sonunu getirmeleri imkânsız hale geliyor. Ücret ve vergi politikaları, gelir dağılımının sağlanacağı maaşlardaki erimenin durdurulacağı tek mekanizma. Bu mekanizmaların doğru kullanılmaması durumunda dar ve sabit gelirliler üzerindeki ekonomik yük daha
da artıyor. Memur ve emeklileri üzerindeki bu yükü hafifletmenin yolu maaşlara enflasyonun üzerinde bir artış yapılmasından geçmektedir. Alım gücünü korumanın ve yükseltmenin yolu refah payından geçmektedir” dedi.

MEMUR VE EMEKLİ NEFES ALMALI

Maaşlara refah payı eklenmesinin, enflasyon farkının ortaya çıktığı ay itibarı ile maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin biran önce yeniden düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Çelik, “Çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, memur ve emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç var. Enflasyonun hızının kesilmesi, hayat pahalılığının belinin kırılması uzun bir süre alacak gibi görünüyor. Çalışanlara refah payı verilmeden bu sürecin atlatılamayacağının da yetkililerce kabul edilmesi ve bir an önce refah payı uygulamasına dönülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.